sobota, 20 grudnia 2014

pierś z kurczaka w cieście francuskim

Dziś przepis, który podkradłam Marcie z bloga Warmiaczka . Warto było, bo mina Męża i komentarz "kurcze to jest zajebiste" były naprawdę bezcenne. Kurczak jest przepyszny, mięciutki i soczysty. Ciasto francuskie chrupiące a jeszcze do tego pieczarki i ser żółty. Czego chcieć więcej?

potrzebne składniki:

2 pojedyncze piersi z kurczaka,
1 opakowanie ciasta francuskiego,
250 g pieczarek,
1 cebula,
trochę zielonej pietruszki,
2-4 plastry sera żółtego,
sól, pieprz,czosnek w płatkach, słodka papryka, sól morska, oregano,
masło do smażenia,
jajko.

Pierś myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką.

Pieczarki i cebulę dusimy na maśle z solą, pieprzem, czosnkiem i pietruszką, studzimy.


Ciasto francuskie dzielimy na pół. Na środku każdej części układamy filet, nakładamy na niego pieczarki i ser.

Wystającą część ciasta kroimy w 1,5 cm paseczki, które następnie naprzemiennie zaplatamy.

Układamy na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia.

Smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy solą mirską i oregano.

Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.









2 komentarze:

dziękuję za komentarz