wtorek, 2 grudnia 2014

gałuszki - kotlety ziemniaczano-mięsne

Jakiś czas temu bieszczadzkiej grupie na FB do której należę toczyła się dyskusja gdzie warto zjeść, potem zeszliśmy na temat bieszczadzkiej kuchni regionalnej. Jedna z forumowiczek Baś Cha podała przepis  na gałuszki - kotlety mięsno-ziemniaczane.

Ogólnie bieszczadzka kuchnia charakteryzuje się tym, że jest bardzo, skromna i tania, sporo w niej  ziemniaków, kapusty, grzybów, mleka i jego przetworów. Mięsa jadano niewiele, była to wołowina, baranina, koźlina i konina, rzadziej wieprzowina. Sposób przygotowania potraw był bardzo prosty, czasami wręcz prymitywny, ale mimo to potrawy były niesamowicie smaczne.

potrzebne składniki:

1 kg ziemniaków,
0,5 kg mięsa mielonego lub okrawków wędlin,
3 łyżki bułki tartej,
2 łyżki masła,
3 jajka,
2 łyżki śmietany,
sól, pieprz.

Ziemniaki w skórkach dokładnie myjemy i gotujemy bez soli, następnie obieramy, przekręcamy w maszynce do mielenia mięsa.

Do ziemniaków dodajemy mięso mielone (lub zmielone kawałki wędlin), przesmażoną na maśle bułkę tartą, jajka, śmietanę i przyprawy.

 Wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kuleczki, delikatnie spłaczamy i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy do zezłocenia w temperaturze 200 stopni.


8 komentarzy:

  1. To może być całkiem smaczne, fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszne są też następnego dnia, odgrzewane na masełku :) i wychodzi ich naprawdę dużo

      Usuń
  2. Super pomysł, koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis, alternatywa dla typowych dań w stylu kotletów mielonych. Takie smaczki regionalne sa najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz