wtorek, 9 grudnia 2014

naleśniki z serem

Co tu dużo pisać. Po prostu je uwielbiam :)

potrzebne składniki:

naleśniki:

2 jajka,
1 szklanka mleka,
1 szklanka wody,
1,5 szklanki mąki,
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
szczypta soli,
olej do smażenia.

nadzienie serowe:

0,5 kg białego sera,
100 g serka homogenizowanego waniliowego,
2 żółtka, 
2 łyżki cukru,
łyżeczka cukru waniliowego,
ewentualnie łyżka śmietany.


Mleko, jajka, mąkę, olej, cukier waniliowy i sól miksujemy, na końcu dodajemy wodę.

Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany, jeśli jest za gęste dodajemy wody, jeśli za rzadkie - mąki.

Ciasto dobrze jest zostawić na jakieś 30 minut, żeby sobie odpoczęło.

Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej wytłuszczonej patelni.

Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel, dodajemy ser (można go zmielić, lub po prostu rozdrobnić widelcem), serem waniliowy i miksujemy, jeśli masa jest za gęsta dodajemy śmietanę.

Naleśniki smarujemy serem, składamy i podsmażamy na maśle.



2 komentarze:

dziękuję za komentarz