sobota, 14 czerwca 2014

pieczona biała kiełbasa w sosie żurkowym

 Pomysł na takie wykorzystanie białej kiełbasy chodził za mną od jakiegoś czacu ale dopiero wczoraj postanowiłam wcielić go w życie.

potrzebne składniki:

4 białe kiełbaski,
1 szklanka zakwasu na żurek,
1 szklanka śmietany 18%,
1 łyżeczka chrzanu,
1 łyżka masła,
1 łyżka oleju,
majeranek, sól, pieprz.

Kiełbasę nakłuwamy widelcem, smarujemy olejem i posypujemy majerankiem, pieczemy na grillu w piekarniku rozgrzanym do 200 po 10 minut z każdej strony, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Śmietanę z żurkiem i masłem podgrzewamy, dodajemy chrzan, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, powstałym sosem zalewamy kiełbaski.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut co jakiś czas odwracając kiełbaski.


3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. już poprawiłam dziękuję za zwrócenie uwagi.

      Usuń
  2. Ciekawy przepis na pewno skorzystam. Zapraszam na mój blog kuchnia na antypodach. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz