czwartek, 15 sierpnia 2013

ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Wkładając to ciasto do piekarnika byłam przekonana, że to będzie totalny niewypał. Masa wyszła mi gęsta jak klej do tapet i z trudem przełożyłam ją na blachę. O dziwo Wyrosło i jest pyszne. Jak widać kobieca intuicja czasami zawodzi... i całe szczęście :p

potrzebne składniki:

350 g jogurtu bananowego,
300 ml oleju,
5 jajek,
500 g mąki,
400 g cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
6 brzoskwiń
kilka kropel olejku migdałowego.

Osobno mieszamy suche i mokre składniki, następnie łączymy zawartość obu misek i szybko miksujemy (zupełnie jak na muffinki).

Na wierzch skórką do dołu układamy pokrojone brzoskwinie.

Wylewamy na wytłuszczoną i wyłożoną pergaminem dużą blachę (wymiary dna blachy 22X33 cm) i pieczemy około 45minut, do suchego patyczka.


8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. oj było... następnym razem będzie jeszcze z kruszonką

      Usuń
  2. Jak ono pięknie wyrosło! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie, a wkładałam je do piekarnika z duszą na ramieniu, byłam pewna, że nie wyjdzie.

      Usuń
  3. Na klej do tapet to ono już nie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że nie widziałaś jak wyglądało przed włożeniem do piekarnika...

      Usuń
  4. Świetne :). Goście byli zachwyceni. Tylko troszkę gorzej mi wyszedł :(.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bądźcie tacy skromni :) Na pewno był pyszny :)

      Usuń

dziękuję za komentarz