środa, 4 kwietnia 2012

jajka faszerowane

Wielkanoc kojarzy się przede wszystkim z jajkami, tak więc co roku pojawiają się u mnie na wielkanocnym stole w ogromnych ilościach, w żurku, sałatkach, z chrzanem, jednak najbardziej lubię te faszerowane

potrzebne składniki:

10 jajek ugotowanych na twardo (obranych ze skorupek),
około 250 g mrożonych grzybów leśnych (mogą też być świeże pieczarki), 
1 cebula, 
1-2 łyżki majonezu, 
sól, pieprz, ulubione przyprawy,
masło do smażenia. 
pół puszki tuńczyka w sosie własnym

Jajka kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy żółtka do dwóch miseczek (po 5 do każdej).

jajka faszerowane grzybami: 

Grzybki z cebulą podsmażamy na maśle, doprawiamy wg upodobań (ja tylko delikatnie  je solę), zostawiamy do wystygnięcia. 

Zimne grzybki i majonez dodajemy do miski z żółtkami i miksujemy blenderem na gładką masę (można użyć maszynki do mielenia mięsa), doprawiamy. wydrążone połówki jajek napełniamy farszem, można użyć rękawa cukierniczego, lub nadziać łyżeczką.

Jajka nadziewane tuńczykiem 

Tuńczyka odcedzamy z zalewy, dodajemy do żółtek i majonezu doprawiamy, miksujemy i napełniamy połówki jajek.

 Można udekorować wg uznania, posiekanym szczypiorkiem, rzeżuchą rzodkiewką, keczupem lub startym serem.



4 komentarze:

  1. z grzybkami muszą fajnie smakować
    ps. warto zrezygnować z weryfikacji obrazkowej, bo wnerwia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie jajka z tuńczykiem to jest rewelacja

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz