czwartek, 16 lutego 2012

kluski śląskie

dzisiaj wszędzie pączki, faworki i inne pyszności, ale ja postanowiłam się trochę wyłamać, tak więc u mnie pyszne, mięciutkie i z dziurką... ale wcale nie pączki ani oponki...


potrzebne składniki:

ugotowane ziemniaki,
mąka ziemniaczana,
sól,
ewentualnie jajko (chociaż wcale nie jest konieczne)

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dzielimy na 4 równe części, jedną część odkładamy a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, delikatnie solimy, jesli ktoś lubi dodajemy jajko.

Składniki dokładnie wyrabiamy, formujemy niewielkie kuleczki, w każdej robimy wgłębienie (im większe, tym więcej sosiku się w nim zmieści :) )

Gotujemy w osolonym wrzątku, wyjmujemy 2-3 minuty po wypłynięciu.


Ja najbardziej lubię z sosem pieczarkowym, a Wy?


wpis bierze udział w akcji


9 komentarzy:

  1. Ja lubię z sosem mięsnym. I nie lubię dodatku jajka do klusek, uważam że bardzo zmienia się wtedy ich smak i są bardziej twarde. A robię dokładnie tak jak Ty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię identycznie. Ostatnio były z dodatkiem sosu pomidorowego, choć uważam, że pieczarkowy jest zawsze numerem jeden :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czasami zdarza mi się dodawać jajko, kiedy kluski nie chcą się formować (nie wiem czy to zależy od gatunku ziemniaków)? jednak zdecydowanie wolę bez :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no ja dzisiaj właśnie córci na obiad robię

    OdpowiedzUsuń
  5. KLUSKI NAJLEPIEJ ROBIĆ ZE ŚWIEŻO UGOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW./GORĄCE!/ NIE DODAJE JAJ, ALE ODROBINĘ GOTOWANEJ WODY PRZY WYRABIANIU. JESZCZE JEDNO: W SZKLANCE ZIMNEJ WODY ROZPROWADZAMY ŁYŻKĘ MĄKI ZIEMNIACZANEJ I WLEWAMY DO WRZĄTKU, W KTÓRYM BĘDZIEMY GOTOWAĆ KLUSKI. ŚLĄZACZKA POLECA.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za porady, na pewno wypróbuję następnym razem :)

      Usuń
  6. Ja mam identyczny przepis i wychodzą pyszne, jajko dodaję gdy mam bardzo sypkie ziemniaki. a sosy robię dwa, pieczarkowy i mięsny. wtedy zadowalam Wszystkich domowników, !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widzę, że i u Ciebie w domu zdania na temat sosów są podzielone :)

      Usuń

dziękuję za komentarz