niedziela, 5 lutego 2012

muffinki drożdżowe z migdałami, gruszkami i cynamonową kruszonką

 długo się zastanawiałam czy coś takiego jak muffinki drożdżowe wyjdzie, pełna obaw spróbowałam je zrobić i było warto bo wyszły przepyszne

Potrzebne składniki:

400g mąki pszennej + mąka do podsypywania,
125 ml mleka,
50g masła,
1 jajka,
2 łyżki cukru,
2 łyżki miodu,
22 g drożdży,
szczypta soli,
4 gruszki,
opakowanie płatków migdałowych,

na kruszonkę:

50 g maki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej,
50g brązowego cukru,
50 g masła,
1 łyżeczka cynamonu




Wszystkie składniki na kruszonkę (mąkę, pszenną, kukurydzianą, masło, cukier brązowy, waniliowy i cynamon)mieszamy w misce aż do roztarcia masła. kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku

Mleko podgrzewamy z masłem, miodem i cukrem, do letniego mleka dodajemy drożdże i zostawiamy do wyrośnięcia, następnie dodajemy jajko, drożdże i wyrabiamy, ponownie zostawiamy do wyrośnięcia

Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości, posypujemy płatkami migdałowymi, układamy sp kawałku gruszki i posypujemy kruszonką, pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni

4 komentarze:

  1. drożdżowych nie próbowałam nigdy. Ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich nie robiłam, muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz