poniedziałek, 21 listopada 2011

rogaliki dla Ewy Wachowicz

Jak pewnie niektórzy z Was wiedzą, jakiś czas temu zostałam zaproszona do programy Ewa Gotuje.
Do Krakowa wzięłam ze sobą te rogaliki, które zachwyciły Panią Ewę i całą ekipę :)
 Jak wiecie,jeśli chodzi o pieczenie dpiero raczkuję, dlatego zrobiła je moja Teściowa i to jej genialny przepis.
Rogaliki są przepyszne i kruche :)

potrzebne składniki:

250 g margaryny,
50 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej,
1 łyżeczka cukru,
szczypta soli,
2 jajka,
2 łyżki śmietany,
marmolada.

Drożdże, cukier, śmietanę rozcieramy, zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.

Z mąki, margaryny, jaj, soli i wyrośniętych drożdży zagniatamy ciasto.

Chłodzimy około pól godziny.

Dzielimy na 4 części

Wałkujemy na okrągłe placuszki.

Dzielimy na 8-16 trójkątów.

U podstawy każdego trójkąta kładziemy łyżkę marmolady, zawijamy.

Pieczemy w temp 180 stopni do zrumienienia

26 komentarzy:

  1. tez bym z checia poprobowala takich smakolykow:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już Ci gratulowałam, ale jeszcze raz serdecznie Ci gratuluję udziału w porgramie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widziałam te rogaliki w programie.

    OdpowiedzUsuń
  4. jak jak już pisałam moja Teściowa świetnie piecze, mam nadzieję, że kiedyś jej dorównam i będę piekła takie wspaniałości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniale wyglandaja mam przepis teras bende piekl

    OdpowiedzUsuń
  6. wlasnie tez robie te rogaliki,widzialam w programie pani Ewy i zachwycily mnie,mam nadzieje ze wyjda tak samo pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. są naprawde pyszne, przepadam za nimi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. przepadam za nimi :) nikt nie piecze takich rogalików jak moja Teściowa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. danuata są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  10. Rogaliki są rewelacyjne!!
    Dzieci je po prostu uwielbiają :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszne rogaliki = ) i łatwe w wykonaniu ; )

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie zaczęłam je robić, później napiszę jak wyszły i czy będą takie pychotki ja piszecie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne rogaliki i smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Rogaliki są przepysznie kruche ja je zrobiłam z nadzieniem czekoladowym są pyszne pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, moja teściowa robi czasem do nich nadzienie orzechowe, ale ja najbardziej lubię z marmoladą z róży

      Usuń
  15. ROGALIKI SA PRZEPYSZNE WŁASNIE SA JUZ GOTOWE I SMAKUJA WYSMIENICIE POLECAM I NAPRAWDE SA BARDZO KRUCHE

    OdpowiedzUsuń
  16. Moja mama takie robila. Smakuja znacznie lepiej, kiedy sa polukrowane. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz