5 kg buraków,
1 kg cebuli,
1 kg papryki,
1,5 szklanki cukru,
1,5 szklanki octu,
2 szklanki wody,
1 liść laurowy,
1 ziele angielskie,
1 łyżka soli.
Buraki gotujemy, ścieramy na grubej tarce (lub w malakserze).
Paprykę kroimy w drobną kostkę, cebulę szatkujemy w pióka
Wodę, ocet, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, sól gotować, dodajemy najpierw paprykę i cebulę, obgotowujemy parę minut,następnie dodajemy buraki.
Gotujemy jeszcze 10 minut
Wkładamy do słoików i ustawiamy do góry dnem.
Nie trzeba pasteryzować
Buraczki marynowane - fajna sprawa, ja dziś też buraczki, ale takie "marynowane na teraz do lodówki" podgrzane z odrobiną miodu i pieprzu. (+ kopytka i filet z kurczaka) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńsuper!! a przy okazji narobiłaś mi ochoty na kopytka :)
OdpowiedzUsuńA ja przeciwnie uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńburaczki pycha, a ja zapraszam po wyróznienie http://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2011/11/wyroznienie.html
OdpowiedzUsuńile wyszlo z tego sloików?Maziajka
OdpowiedzUsuńwyszło około 15 słoików, z tym, że były one różnej wielkości
Usuń