wtorek, 8 listopada 2011

a dzisiaj buraczki...

jakiś czas temu dostaliśmy od znajomego sporą ilość buraków. Nie miałam pojęcia co z nimi zrobić, bo tak prawdę mówiąc za burakami nie przepadam, na szczęście wpadł mi w ręce ten przepis...


Potrzebne składniki:

5 kg buraków,
1 kg cebuli,
1 kg papryki,
1,5 szklanki cukru,
1,5 szklanki octu,
2 szklanki wody,
1 liść laurowy,
1 ziele angielskie,
1 łyżka soli.

Buraki gotujemy, ścieramy  na grubej tarce (lub w malakserze).

Paprykę kroimy w drobną kostkę, cebulę szatkujemy w pióka

Wodę, ocet, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, sól gotować, dodajemy najpierw paprykę i cebulę, obgotowujemy parę minut,następnie dodajemy buraki.

Gotujemy jeszcze 10 minut
Wkładamy do słoików i ustawiamy do góry dnem.

Nie trzeba pasteryzować

6 komentarzy:

  1. Buraczki marynowane - fajna sprawa, ja dziś też buraczki, ale takie "marynowane na teraz do lodówki" podgrzane z odrobiną miodu i pieprzu. (+ kopytka i filet z kurczaka) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. super!! a przy okazji narobiłaś mi ochoty na kopytka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. buraczki pycha, a ja zapraszam po wyróznienie http://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2011/11/wyroznienie.html

    OdpowiedzUsuń
  4. ile wyszlo z tego sloików?Maziajka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyszło około 15 słoików, z tym, że były one różnej wielkości

      Usuń

dziękuję za komentarz