poniedziałek, 26 września 2011

zupa krem z cukinii

Uwielbiam tą zupkę, jest banalnie prosta w przygotowaniu a na prawdę dobra.
Świetna w chłodne jesienne dni :)
potrzebne składniki:

1 średnia cukinia,
2 - 3 cebule,
3 - 4 marchewki,
po 2 łyżki masła i oliwy z oliwek,
1 litr bulionu ( może być z kostki, ja dzisiaj używam bulionetki drobiowej),
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Cukinię obierany ze skóry, wydrążamy pestki, kroimy w kostkę, marchew kroimy w plasterki, a cebulę w piórka.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy najpierw marchew (bo jest najtwardsza) i dusimy około 2 minuty, potem dorzucamy cukinię i cebulę. dusimy do momentu aż warzywa zmiękną, następnie zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut.

zdejmujemy zupę z ognia i miksujemy blenderem. Jeśli krem jest zbyt gęsty można dolać trochę wody.

Zupę doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich, następnie jeszcze raz zagotowujemy.

9 komentarzy:

  1. Taka prosta,smaczna zupka,a ja jeszcze nie jadłam :/

    OdpowiedzUsuń
  2. rzeczywiście jest bardzo prosta i naprawde warto zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczniutko wygląda! Zjadłabym z wielką pochotą!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ proszę bardzo, częstuj się Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam zupy kremy, a Twoja zupka wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowita zupka krem, wyprobowalam i zasmakowalam, smialo polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. miło czytać, że ktos wypróbowuje moje przepisy

    OdpowiedzUsuń
  8. nnmmmmmnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz