piątek, 16 września 2011

pasta jajeczna

Przeziębienie nadal nie ustępuje, chociaż jem czosnek w ogromnych ilościach. Dzisiaj na przykład dodałam go do pasty jajecznej
Pastę jajeczną zna dobrze chyba każdy z nas. Jest prosta w wykonaniu, świetna zarówno na śniadanie, kolację jak i na szybką przekąskę w ciągu dnia.
chyba każda gospodyni robi ją troszkę inaczej, ja używam przepisu mojej Mamy i ta pasta zawsze będzie miała dla mnie smak dzieciństwa.

potrzebne składniki

3-4 jajka ugotowane na twardo,
2-4 łyżki ostrego majonezu (najlepszy moim zdaniem jest Kielecki),
1-2 łyżki masła,
przyprawy: sól, pieprz,
opcjonalnie: ser żółty, 0,5 cebuli, 2 ząbki czosnku lub szczypiorek.

Ja wszystkie składniki mieszam po prostu w misce siekającej blendera i doprawiam.

jeśli nie macie blendera:
- jajka i ser (jeśli go dodajemy) ścieramy na drobnych oczkach tarki,
- masło miksujemy na puszystą masę,
- dodajemy starte jajka, majonez, (ewentualnie  pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty  przez praskę czosnek, starty ser żółty lub posiekany szczypiorek) i doprawiamy,
- pastę dobrze jest włożyć na kilkanaście minut do lodówki, żeby składniki "związały"' ale można też jeść od razu.


Aha i odnośnie komentarzy do poprzedniego postu. Gotujący mężczyzna to rzeczywiście prawdziwy skarb!!
A czy Wasi Mężczyźni gotują?

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię różne pasty, ta, to taka klasyka:) Pyszna... szkoda, że tak rzadko je robię:(
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiek ta kojarzy mi się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aj jak ja lubię taką i do tego jeszcze rzodkiewa mmmm = niebo w gębie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam wszystkich serdecznie mam na imie Grzegorz i wolnych chwilach lubie gotowac i robic ruzne smaki bowiem pszes zoladek do serca bowiem lubiem gotowac i sprawiac pszyjemnosc mojej rodzinie i mej ukochanej Anuli pozdrawiam serdecznie.


    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz