poniedziałek, 12 września 2011

moje pierwsze powidła śliwkowe

Udało się!! pierwszy raz w życiu zrobiłam powidła i to nie byle jakie - śliwkowe i powiem Wam coś... Smakują obłędnie :)

potrzebne składniki:

10 kg śliwek węgierek,
1 kg cukru,
2 łyżko octu,
1 cytryna.

Śliwki myjemy, wydrążamy pestki wkładamy do dużego garnka, zalewamy octem (nie będzie go czuć, a dzięki niemu konfitura nie będzie brązowa a zachowa kolor)

Kiedy śliwki puszczą sok dodajemy cukier i sok z cytryny

Śliwki smażymy przez 2 dni po około 4 godziny mieszając od czasu do czasu.

Drugiego dnia przed smażeniem można je zmiksować blednerem

4 komentarze:

  1. Właśnie zobaczyłam ten przepis i pomyślałam że super sprawa własne powidła mniam ale trochę mnie odstrasza czas robocizny :] więc może mi podeślesz jeden słoiczek :D:D

    OdpowiedzUsuń
  2. czas przygotowania wynagradza smak :) w tym roku z powideł już nic nie zostało, ale będę pamiętała o Tobie w przyszłym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie powidła śliwkowe to moje ulubione konfitury, jednak do tej pory tylko kupowałem gotowa, ale chyba najwyższa pora to zmienić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie domowe są o niebo lepsze od tych kupnych

      Usuń

dziękuję za komentarz