potrzebne warzywa
4 kg sporych ogórków
8 cebul,
4-8 papryk, może być czerwona lub żółta (ja używam czerwonej bo po prostu ładnie wygląda ;) ),
1 kilogram marchwi,
2 główki czosnku,
na zalewę
3 szklanki wody,
0,5 - 1 szklanka octu,
0,5 szklanki cukru,
0,5 szklanki cukru,
2-4 łyżek soli,
2,5 łyżeczki kurkumy,
10 ziarenek pieprzu,
3 ziarenka ziela angielskiego, 3 listki laurowe.
2,5 łyżeczki kurkumy,
10 ziarenek pieprzu,
3 ziarenka ziela angielskiego, 3 listki laurowe.
Składniki zalewy połączyć i zagotować
Przede wszystkim warzywka dokładnie myjmy, potem ogórki ze skórką szatkujemy na szatkownicy, cebulę kroję w półplasterki (żeby było szybciej też można użyć szatkownicy), marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki, czosnek kroimy w plasterki, a paprykę w mniej więcej 3 - 4 cm passeczki.
Warzywa łączymy z zalewą i gotuję 10 - 20 minut.
Potem wkładamy do dobrze niewielkich słoików, do każdego słoika dolewamy łyżkę oleju, dobrze zakręcam i pasteryzujemy.
Apetycznie wygląda ta sałatka, chętnie wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńnaprawdę polecam : w sam raz do zimowego obiadu, o niebo lepsza niż sałatki ze sklrpu :)
OdpowiedzUsuń