piątek, 29 lipca 2011

wspomnienie lata

eBardzo lubię tą sałatke, jest idealna do zimowego obiadu. Jest kolorowa i smakuje latem...

potrzebne warzywa

4 kg sporych ogórków
8 cebul,
4-8 papryk, może być czerwona lub żółta (ja używam czerwonej bo po prostu ładnie wygląda ;) ),
1 kilogram marchwi,
2 główki czosnku,


na zalewę

3 szklanki wody,
0,5 - 1 szklanka octu,
0,5 szklanki cukru,
2-4 łyżek soli,
2,5 łyżeczki kurkumy,
10 ziarenek pieprzu,
3 ziarenka ziela angielskiego, 3 listki laurowe.

Składniki zalewy połączyć i zagotować
Przede wszystkim warzywka dokładnie myjmy, potem ogórki ze skórką szatkujemy na szatkownicy, cebulę kroję w półplasterki (żeby było szybciej też można użyć szatkownicy), marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki, czosnek kroimy w plasterki, a paprykę w mniej więcej 3 - 4 cm passeczki.
Warzywa łączymy z zalewą i gotuję 10 - 20 minut.
Potem wkładamy do dobrze  niewielkich słoików, do każdego słoika dolewamy łyżkę oleju, dobrze zakręcam i pasteryzujemy.

2 komentarze:

  1. Apetycznie wygląda ta sałatka, chętnie wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. naprawdę polecam : w sam raz do zimowego obiadu, o niebo lepsza niż sałatki ze sklrpu :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz