sobota, 15 marca 2014

kurczak z warzywami na sposób polsko-chiński

O kuchni chińskiej nie mam zielonego pojęcia. Znam się na niej jak wilk na gwiazdach :) Mimo to postanowiłam zaryzykować i przetestować przepis koleżanki na kurczaka z warzywami. Jest pyszny, ostry aromatyczny :) po prostu mniam!!

potrzebne składniki:

1 podwójny filet z kurczaka,
1 czerwona papryka (może też być pół czerwonej i pół żółtej),
2 cebuke,
2 duże marchewki,
4 ząbki czosnku,
250 g pieczarek,
pęczek szczypiorku,
przyprawa 5 smaków, curry, pieprz cayenne, słodka papryka, imbir, sól, maggi, sos sojowy, pieprz cytrynowy.
sok z 1/4 cytryny,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 szklanki wody,
ryż.


Filety kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, maggi, sosem sojowym, doprawiamy przyprawą 5 smaków, imbirem, curry i pieprzem cayenne. Zostawiamy na pół godziny następnie smażymy na złoto na gorącym oleju.

Czosnek siekamy, cebulę kroimy w piórka, marchew w zapałki, paprykę w ćwierćplasterki, a pieczarki w półplasterki. Warzywa smażymy osobno na rozgrzanej patelni, następnie dodajemy do mięsa. Doprawiamy curry, słodką papryką, solą, imbirem, pieprzem cayenne i przyprawą 5 smaków. Całość chwilę dusimy.

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z zimną wodą,dodajemy 2 łyżki maggi i łyżkę sosy sojowego, dodajemy do kurczaka i warzyw i gotyjemy kilka minut.

Podajemy z ryżem i posiekanym szczypiorkiem.





2 komentarze:

  1. oj potrawy chinskie mniam. zapraszam na mojego bloga www.leonard300.blog.interia.pl

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz