wtorek, 24 grudnia 2013

śledzie w pierzynie

Kolejne wspomnienie z dzieciństwa. Tym razem śledziowe. Kiedyś mama robiła je co roku na Wigilię. Potem na kilka lat zniknęły ze świątecznego menu. W tym roku znowu pojawiąsię na naszym stole.

potrzebne składniki:

6 śledzi matiasów,
2 cebule,
4 jajka,
100g żółtego sera,
6 łyżek majonezu.

Śledzie moczymy, osuszamy kroimy w kostkę, układamy na dnie naczynia. Cebulę kroimy w kostkę, parzymy, układamy na śledziach, następnie ścieramy na tarce jajka,równo rozprowadzamy na cebuli, smarujemy warstwą majonezu, posypujemy tartym serem.


 Kochani życzę Wam Wesołych Świąt spędzonych w rodzinnej atmosferze.



1 komentarz:

  1. Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz