czwartek, 30 maja 2013

pieczona karkówka

Wieki nie robiłam karkówki i w sumie już od jakiegoś czasu za mną chodziła, mięciutka i aromatyczna, po prostu pyszna

potrzebne składniki:

700 g karkówki,
5 łyżek dobrego ketchupu,
2 łyżki oleju
1 łyżeczka octu,
do smaku:
sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, mielony kminek
2 cebule,
kilka ziemniaków.

Karkówkę kroimy w plastry o grubości mniej więcej 1,5cm.

Ketchup mieszamy z octem, olejem i przyprawami, w takiej marynacie obtaczamy karkówkę i cebulę (najlepiej zostawić w niej na całą noc a przynajmniej na kilka godzin).

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, kiedy ostygną kroimy w ćwiartki.

Mięso i cebulę układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 30-45 minut w temperaturze 180 stopni.

Ziemniaki odtaczamy w reszcie marynaty, dodajemy do mięsa, ipieczemy jeszcze 10-15 minut w temperaturze 190 stopni


11 komentarzy:

  1. pycha, bardzo lubię taką zwłaszcza z grilla:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak właśnie myślałam, żeby następnym razem zrobić ją na grillu :)

      Usuń
  2. oczywiście, że z grilla najlepsza http://www.zgrilla.pl/category/wieprzowina-z-grilla/karkowka-z-grilla/ zobaczcie na ile sposobów można ją grillować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja dodałam jeszcze 2 papryki czerwone, robiłam bez ziemniaczków z kaszą i było wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  4. A co z tą cebulą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a upieczoną cebulkę zjadłam :) na zdjęciu słabo ją wiać, bo jest między ziemniakami

      Usuń
  5. właśnie zacząłem piec zobaczymy

    OdpowiedzUsuń
  6. jaka lepsza zgrila czy z potelni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja najbardziej lubię z grilla, ale z piekarnika też jest dobra

      Usuń

dziękuję za komentarz