poniedziałek, 22 kwietnia 2013

racuszki z pieczarkami i kurczakiem

Ostatnio mam wrażenie, że doba jest za krótka, dosłownie na wszystko brakuje mi czasu :( nawet bloga coraz bardziej zaniedbuję, za co bardzo wszystkich czytelników przepraszam.
Dziś mam dla Was pomysł na szybką kolację (szybką, bo prawie wszystko za mnie zrobił mój robot, poza krojeniem filetów, czym się zajął mój Mężczyzna ;D )

potrzebne składniki:

2 filety z kurczaka,
300g pieczarek,
1 cebula,
4 jajka,
6 łyżek mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki mąki pszennej,
masło i olej do smażenia,
sól, pieprz, słodka papryka.

Filety kroimy w drobną kostkę, doprawiamy silą, pieprzem, papryką, polewamy 2 łyżkami oleju i odstawiamy na 0,5 godziny.

Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę smażymy na maśle doprawiamy, zostawiamy do przestygnięcia.

Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, mąkę i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy pieczarki i filety, znowu delikatnie mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką niewielkie porcje ciasta, smażymy na rumiano z obu stron.


8 komentarzy:

  1. Ja też cierpię na coraz większy brak czasu, takie placuszki na pewno ułatwiają życie, gdy go brak i smaku im na pewno nie brakuje. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji pieczarkowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne racuchy, wyglądają bardzo apetycznie. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  3. witaj,ale tu u CIEBIE pięknie,zdrowo,smacznie,słodko i kolorowo.Jestem zachwycona.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się i pozostanę na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie,dodam tylko,że Twoje fotki są bardzo ładne.J.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję pięknie, rozgość się, z przyjemnością zajrzę do Ciebie

      Usuń

dziękuję za komentarz