piątek, 12 kwietnia 2013

biszkopt cappuccino

Dawno nie pisałam ale najzwyczajniej w świecie nie miałam czasu, a poza tym nic nowego nie gotowałam.
Dziś mam przepis dla wielbicieli cappuccino. Biszkopt idealny do tortu, nie za słodki, za to bardzo kawowy.

potrzebne składniki:

4 duże jajka,
3/4 szklanku cukru,
1 torebka cukru waniliowego,
1/2 szklanki  mąki pszennej.
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1/2 szklanki kawy cappuccino,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżki wody,
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka octu,
szczypta soli.

Żółtka rozdzielamy od białek. Białka z solą i cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na sztywną pianę, żółtka rozmącamy z wodą, octem i olejem.

Do ubitej piany dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy, następnie cały czas delikatnie mieszając dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną proszek do pieczenia i cappuccino.

Ciasto wylewamy do wytłuszczonej blachy lub tortownicy (piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm) i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.





14 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. dokładnie, zauważyłam, że biszkopty z mąką ziemniaczaną, zawsze ładnie wyrastają i nigdy nie opadają

      Usuń
  2. xudny,moze kiedys taki mi wyrośnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny. Ale mam pytanie: ile dokładnie tej mąki (jednej i drugiej) ma być tzn. połowa czego?

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł:) A kawa to już taka zaparzona czy sam proszek?

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny biszkopt. Zrobić coś takiego nie jest łatwo. Gratuluję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. eeeeee tam niełatwo, akurat ten biszkopt nie może się nie udać :)

      Usuń
  6. Przepisy na razie bardzo podobają mi się,skorzystam jak będą podawane rozmiary foremek do podanych składników.Pozdrawiam i dodaję w zakładki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten biszkopt piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm

      Usuń
  7. Polecam - w wersji bezglutenowej. Zamiast mąki pszennej dodaję kukurydzianą, kawę capuccino bezglutenową - bywają takie, np w Lidlu, proszek do pieczenia oczywiście bezglutenowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za podpowiedź, nawet nie wiedziałam, że jest bezglutenowe capuccino.

      Usuń

dziękuję za komentarz