czwartek, 14 lutego 2013

czekoladowe serduszka

Jeśli mam być szczera nie lubię Walentynek, uważam, że jeśli się kogoś kocha, powinno się mu to okazywać cały rok, a nie wyłącznie 14 lutego za pomocą tandetnych kartek i maskotek. Dlatego, trochę wstyd się przyznać, ale i mi w tym roku udzieliło się walentynkowe szaleństwo i przygotowałam dla mojego mężczyzny czekoladki ;p

potrzebne składniki:

150 g białej czekolady,
10ml likieru kokosowego,
1/6 łyżeczki różowego  barwnika spożywczego (ja miałam taki w proszku).

Barwnik rozpuszczamy w alkoholu, a czekoladę nad kąpielą wodną. Następnie dodajemy likier do czekolady i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Powstałą masą napełniamy foremki na czekoladki i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny.






13 komentarzy:

  1. My zamiast kupować sobie jak to nazwałaś "tandectwa" wolimy razem przyrządzić sobie pyszną kolację, zjeść, wypić winko, porozmawiać :) serduszkowe czekoladki wyszły Ci ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i macie rację, bardzo miło jest razem spędzać czas :)

      Usuń
  2. piękne :) wspaniały mają kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, sama byłam zaskoczona, że tak fajnie wyszły

      Usuń
  3. Prześliczne! Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No nie wierzę!! Czerwona czekolada!!:D Świetne!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kochana odrobina barwnika i może być niebieska, zielona, jaka tylko zechcesz :)

      Usuń
  5. Prześliczne :) I tak ładnie się błyszczą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) na pierwszy rzut oka wyglądają jak woskowe :)

      Usuń
  6. Занимљив рецепт, лепе слике, врло укусно да ми се свиђа ваш блог има много варијација и висок квалитет ... Позивамо вас да посетите мој блог Валенциа, са традиционалним рецептима из региона Валенсија.(Шпанија).

    http://valenciagastronomic.blogspot.com.es

    ове недеље "уштипци бундеве ". "Следеће недеље "Мона Ускрс у Валенсији." Хоћеш да дођеш?

    У мом блогу можете наћи преводиоце на вашем језику

    Поред тога, ако вам се свиђа Валенциан гастрономији, можете копирање ХТМЛ код на ваш блог, а ви ћете имати директан приступ мом блогу.

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz