środa, 19 września 2012

szarlotka holenderska

Pomysł na tą szarlotkę zaczerpnęłam z programu "słodki biznes" wprawdzie przepis na biszkopt nie był podany, bo to tajemnica zakładu, ale i tak postanowiłam zrobić go po swojemu :)
 
potrzebne składniki:
 
4 jajka,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
2 łyżki wody,
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią od kotanyi,
2 łyżeczki przyprawy do jabłecznika,
około 1 kg jabłek,
2 łyżeczki przyprawy do jabłecznika,
spora garść brązowego cukru,
50 g masła
 
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy z cukrem, żółtka mieszamy z octem, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Do ubitych białek dodajemy stopniowo resztę składników (wodę na końcu) i delikatnie mieszamy.
masę wylewamy na okrągłą tortownicę.
 
Jabłka myjemy obieramy ze skórek, przecinamy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w plastry następnie układamy na cieście, posypujemy przyprawą do jabłecznika i cukrem brązowym następnie układamy na nich opiłki masła pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni
 
 
 

12 komentarzy:

  1. ja też w tym programie po raz pierwszy o niej usłyszałam, trzeba tylko pamiętać, żeby dodać sporo jabłek, bo inaczej biszkopt będzie za suchy

    OdpowiedzUsuń
  2. Juliusz Cezar: "Żeby życie miało smaczek, raz dziewczynka, raz chłopaczek"
    Pyszne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  3. Te jablka tak sie zatopily w ciescie? Bo w cale ich nie widac na zdjeciu... mhm... Przepis wyglada ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda super, musi być pyszne...:>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i jest super, jeśli się lubi jabłka i cynamon :)

      Usuń
  5. TAKĄ SZARLOTKĘ PIEKE PONAD 30 LAT. PRZEPIS MIAŁAM Z NIEMIECKIEJ "BURDY". ZAMIAST PRZYPRAW DO JABŁECZNIKA DODAJE: CYNAMON, GAŁKĘ MUSZKAT.,SOK Z CYTRYNY I OTARTĄ SKÓRKĘ CYTRYNOWĄ. W MOIM DOMU JEST BARDZO LUBIANA. POLECAM.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie w przyprawie do jabłecznika jest cały ten zestaw :)

      Usuń
  6. To bardzo stary przepis i bardzo popularny w krajach europy zach. Ciasto bardzo smaczneeee !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za informacje, właściwie niewiele o tym cieście wiem :)

      Usuń

dziękuję za komentarz