sobota, 30 lipca 2011

placuszki z cukinii

cukinia w tym toku wyjątkowo obrodziła :)
Robiłam z niej już wiele potraw: pasztet, nadziewaną, smażoną, ale ostatnio zajadam się tymi placuszkami.

potrzebne składniki:

1 spora cukinia,
100g żółtego sera (a że jestem seroholikiem zawsze dodaję więcej),
1 jajko,
2 ząbki czosnku,
szczypiorek (lub inne zioła wg uznania),
sól, pieprz,
mąka (ile zabierze),
olej do smażenia.

Cukinię obieramy ze skórki, wydrążamy pestki.


Cukinię i ser ścieramy na drobnych oczkach tarki (tych samych, na których ścieramy ziemniaki na placki ziemniaczane), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek, jajko, przyprawy i mąkę (mąki dodajemy tyle, aby ciasto miało taką samą konsystencję, jak to na plaski ziemniaczane).

Wykładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej formując niewielkie placuszki.

Najlepiej smakują na zimno


A Wy macie jakieś pomysły na dania i marynaty z cukinii? Piszcie, chętnie spróbuję :)

2 komentarze:

  1. jeszcze nie jadłam takich placuszków, chyba pora spróbować:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz