poniedziałek, 25 sierpnia 2014

szarlorka z kratką, jabłecznik, american pie...

Nie ma znaczenia jak to nazwać ważne, że wyszło pyyyszne!!
Oglądałam kilka odcinków Bosonogiej Contessy i wydawało mi się dziwne, że do kruchego ciasta nie dodaje jajek ani proszku do pieczenia. Ale wyszło świetne, kruchutkie, nie za słodkie idealne. Reszta to już moja inwencja.

potrzebne składniki:

150g  masła,
250g mąki pszennej,
3 łyżki cukru,
2 łyżki zimnej wody,
1 cukier waniliowy (w oryginalnym przepisie go nie było ale to fajny dodatek),
1 garść bułki tartej,
800 g jabłek,
100 g bązowego cukru,
1 łyżka masła,
1 łyżka soku z cytryny,
garść rodzynek,
garść żurawiny,
2 kieliszki żubrówki,
1 łyżeczka cynamonu.

Z mąki masła, cukru, cukru waniliowego i wody zagniatamy ciasto.  Wkładamy do lodówki na pół godziny.

Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, a następni kroimy w spore plastry.

Rodzynki i żurawinę zalewamy żubrówką i zostawiamy na chwilę.

Do rondelka wkładamy masło, dodajemy jabłka, cukier, sok z cytryny, rodzynki i żurawinę z żubrówką. Chwilę podgrzewamy, jabłka powinny się podrażyć ale nie rozpaść.

Ciasto dzielimy na dwie nierówne części (2/3 i 1/3). Większą część wałkujemy i wylepiamy nią wytłuszczoną formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z włączoną górną grzałką.

Resztę ciasta rozwałkowujemy i wycinay z niego paseczki.


Podpieczony spód tarty osypujemy bułką tartą następnie wykładamy jabłka wykładamy jabłka, układamy kratkę, wkładamy do piekarnika na kolejne 25 minut ( ewentualnie 5-10 minut dłużej, wierzch tarty powinien być złoty a spód podpieczony). 








piątek, 22 sierpnia 2014

sałatka ogórkowa na słodko ostro, ogórki z miodem i chili

Zachciało mi się ogórków na słodko-ostro :) co z tego wyjdzie zobaczymy :)

potrzebne składniki:

2 kg ogórków,
2 duże cebule,
2 ząbki czosnku.

zalewa:

2 szklanki wody,
1/2 szlanki octu,
1,5 szklanki cukru,
4 spore łyżki miodu,
1/2 łyżeczki chili,
1 łyżka soli,
5 ziarenek pieprzu,
1 liść laurowy,
2 kulki ziela angielskiego,
olej.

Ogórki myjemy, szatkujemy, zasypujemy solą, zostawiamy na pół godziny. cebulę kroimy w piórka,czosnek w półplasterki.

Składniki zalewy łączymy, doprowadzamy do wrzenia.

Ogórki łączymy z cebulą, czosnkiem i zalewą gotujemy około 10 minut.

Wkładamy do słoików, na wierzch każdego słoika wlewamy łyżkę oleju, mocno zakręcamy, pasteryzujemy 10 minut. Odstawiamy do góry dnem.






czwartek, 21 sierpnia 2014

korniszony

Co tu dużo pisać sezn ogórkowy uważam za otwarty :)

potrzebne składniki:

4-5 kg ogórków,
5 marchewek,
4 szklanki wody,
3/4 szklanki octu,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżki soli,
3 liście laurowe,
3 kulki ziela angielskiego,
10 ziarenek pieprzu,
1-2 cebule pokrojone w grube plastry,
dodatkowo do każdego słoika: liść chrzany, kwiat kopru, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki gorczycy.

Wodę, ocet cukier, sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz mieszamy, zagotowujemy.

Na dnie słoika układamy liść chrzany, kwiat kopru, kilka plasterków marchewki, ząbek czosnku, gorczycę, następnie ciasno układamy ogórki, zalewamy wodą z octem, mocno zakręcamy i stawiamy dnem do góry.



sobota, 16 sierpnia 2014

tort czekoladowo-waniliowy

Wiecie, że blogowi stuknęły 3 lata, 250 wpisów i ponad 500000 wejść? Z takiej okazji po prostu musi być tort!!

potrzebne składniki:

na biszkopt:

6 jajek,
3/4 szklanki mąko pszennej,
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
1,5 szklanki cukru,
2-3 łyżki kakao,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki wody,
1 łyżka octu,
1 łyżka oleju,
2-3 łyżki wody,
olejek migdałowy,
margaryna do natłuszczenia formy,
bułka tart do wysypania formy.

na krem:

2 budynie waniliowe,
3 szklanki mleka,
1 laska wanilii
2 łyżki cukru,
1,5 kostki margaryny,
1 szklanka cukru pudru,
sok z połowy cytryny,
1 kieliszek spirytusu.

dodatkowo:

duży słoik dżemu truskawkowo-porzeczkowego,
paczka podłużnych biszkoptów.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiewamy.

Do żółtek dodajemy olej, wodę, ocet, kilka kropel olejku, a na końcu proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.

Do ubitego białka dodajemy mąkę z kakao i żółtka z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy a następnie wylewamy do wytłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy,  pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut ( do suchego patyczka). Studzimy i dzielimy na 3 blaty.

2,5 szklanki mleka wlewamy do rondelka, laskę wanilii przecinamy ją na pół, "wydrążamy" nasionka i dodajemy do mleka i gotujemy, w reszcie mleka rozpuszczamy budynie i cukier. Kiedy kleko się zagotuje wyjmujemy laskę wanilii. Do wrzącego mleka wlewamy mieszankę budyniową i mieszamy, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z gazu, studzimy.

Margarynę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy zimny budyń i miksujemy, na końcu dodajemy sok z cytryny i spirytus. dokładnie mieszamy.

Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem i 1/3 kremu, układamy na nim drugi blat posmarowany z obu stron dżemem, rozprowadzamy 1/3 kremu, przykładamy posmarowanym od spodu trzecim blatem biszkoptu. Wierzch i boli smarujemy resztą kremu. Boki oklejamy podłużnymi biszkoptami.




piątek, 15 sierpnia 2014

krokiety z chleba tostowego

Macie ochotę na coś pysznego na śniadanie a macie dość zwykłych kanapek i jajecznicy? Proszę bardzo :)

potrzebne składniki:

8 kromek chleba tostowego,
8 plasterków szynki,
8 plastrów sera żółtego,
masło,
olej,
bułka tarta,
2 jajka,
ulubione przyprawy.

Z chlewa odkrawamy skórki, rozwałkowujemy, smarujemy masłem, kładziemy po plasterku wędliny i sera, zwijamy. Można spiąć wykałaczką.

Jajko roztrzepujemy, dodajemy przyprawy. "Krokiety" obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.



poniedziałek, 4 sierpnia 2014

oszukane piwo - galaretka piwna

Przepis znalazłam w grupie Co dziś na obiad na FB. Ciekawe czy uda mi się kogoś wkręcić?

potrzebne składniki:

2 galaretki cytrynowe,
2-3 saszetki herbaty.

W 1 litrze gorącej wody parzymy herbatę, następnie rozpuszczamy w niej galaretki. Kiedy przestygną 3/4 galaretki wlewamy do dwóch 0,5 l kufli, wkładamy do lodówki do stężenia. Kiedy zastygnie resztę galaretki miksujemy i wylewamy do kufli.