wtorek, 18 marca 2014

ciasto z masą jogurtową i owocami leśnymi

Ciasto to zrobiłam na imieniny dla teścia. Jestem z niego na prawdę dumna bo wygląda ślicznie :) jak Wam się podoba?

potrzebne składniki:


na biszkopt:

4 jajka,
0,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
0,75 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
2 łyżki wody,
1 łyżka oleju,
kilka kropel olejku migdałowego.

na krem:

500 ml jogurtu o smaku owoców leśnych
150g białej czekolady ,
50 ml śmietany 30%,
3 łyżki żelatyny,
1 granatowa galaretka.

mus z owoców leśnych:

750 g mrożonych owoców leśnych,
2  łyżki żelatyny,
2 łyżki cukru,
1 galaretka o smaku owoców leśnych.


Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy z cukrem, żółtka mieszamy z octem, olejem, wodą i olejkiem migdałowym, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Do ubitych białek dodajemy cukier i cukier waniliowy, a następnie mąkę i proszek do pieczenia,deliktne mieszamy.

Ciasto wylewamy na wytłuszczoną i wyłożoną pergaminem blachę o wymiarach 20x20 cm i pieczemy około 30 minut. Zostawiamy do wystygnięcia, następnie dzielimy wzdłuż na dwa blaty.

granatową galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody, wylewamy do płaskiego naczynia o wysokich brzegach (może być np taca albo naczynie żaroodporne). Kiedy stężeje kroimy na małe kwadraciki.

Białą czekoladę wraz z śmietaną rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Do gorącej masy dodajemy żelatynę i dokładne mieszamy. Zostawiamy do wystygnięcia. Jogurt miksujemy z przestudzoną białą czekoladą. Dodajemy pokrojoną galaretkę i delikatnie mieszamy, potem rozsmarowujemy na pierwszym biszkoptowym blacie i przykrywamy drugim.

Owoce leśne zagotowyjemy z cukrem, kiedy woda odparuje i całość zgęstnieje miksujemy, dodajemy żelatynę i galaretkę z owoców leśnych rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody, studzimy a kiedy zacznie gęstnieć wlewamy na drugi biszkoptowy blat. Zostawiamy w lodówce do wystygnięcia.




sobota, 15 marca 2014

kurczak z warzywami na sposób polsko-chiński

O kuchni chińskiej nie mam zielonego pojęcia. Znam się na niej jak wilk na gwiazdach :) Mimo to postanowiłam zaryzykować i przetestować przepis koleżanki na kurczaka z warzywami. Jest pyszny, ostry aromatyczny :) po prostu mniam!!

potrzebne składniki:

1 podwójny filet z kurczaka,
1 czerwona papryka (może też być pół czerwonej i pół żółtej),
2 cebuke,
2 duże marchewki,
4 ząbki czosnku,
250 g pieczarek,
pęczek szczypiorku,
przyprawa 5 smaków, curry, pieprz cayenne, słodka papryka, imbir, sól, maggi, sos sojowy, pieprz cytrynowy.
sok z 1/4 cytryny,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 szklanki wody,
ryż.


Filety kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, maggi, sosem sojowym, doprawiamy przyprawą 5 smaków, imbirem, curry i pieprzem cayenne. Zostawiamy na pół godziny następnie smażymy na złoto na gorącym oleju.

Czosnek siekamy, cebulę kroimy w piórka, marchew w zapałki, paprykę w ćwierćplasterki, a pieczarki w półplasterki. Warzywa smażymy osobno na rozgrzanej patelni, następnie dodajemy do mięsa. Doprawiamy curry, słodką papryką, solą, imbirem, pieprzem cayenne i przyprawą 5 smaków. Całość chwilę dusimy.

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z zimną wodą,dodajemy 2 łyżki maggi i łyżkę sosy sojowego, dodajemy do kurczaka i warzyw i gotyjemy kilka minut.

Podajemy z ryżem i posiekanym szczypiorkiem.