poniedziałek, 31 października 2011

Mój przepis w Ewa gotuje

Dzisiaj przepis specjalny, nie tylko dlatego, że został doceniony przez Ewę Wachowicz (tak, tak, Tą EWĘ WACHOWICZ). tak wiem, że ten przepis już na blogu był, ale chyba niechcacy go skasowałam, i dopiero teraz zauważyłam jego brak, w każdym razie wrzucam jeszcze raz. Wkrótce na blogu pojawi się moja relacja i zdjęcia ze spotkania z Nią
Roladki z piersi z kurczaka  nadziewane jabłkami i rodzynkami. Przepis jest naprawdę prosty a efekt niesamowity (i nie tylko ja tak twierdzę, ale cała ekipa kręcąca program, która prawdopodobnie pochłonęła roladki w mgnieniu oka).
Pamiętam jak mój Mężczyzna spróbował ich po raz pierwszy i jak się w nich zakochał...
Mało tego, kiedyś w sekrecie mi powiedział, że dla tych roladek się ze mną ożenił... przez żołądek do serca jak to mówią...

Niestety zdjęcia nie są najlepszej jakości, ale chociaż bardzo się Starałam nie potrafię zrobić ładnego zdjęcia dania w sosie, liczę na wasze zrozumienie.

potrzebne składniki

2 piersi z kurczaka,
2 szklanki rosołu (może być z kostki chociaż taki z kury jest najlepszy),
0,5 szklanki jabłka pokrojonego w kostkę,
0,25 szklanki rodzynek,
1 żółtko,
2 łyżki bułki tartej,
2 łżeczki cukru,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
1 łyżeczka estragonu,
0,5 łyżeczki tymianku,
0,5 łyżeczki rozmarynu
przyprawy:sól, pieprz, ewentualnie przyprawa do mięsa knorr,
olej do smażenia.

Piersi z kurczaka rozdzielić, rozbić, przyprawić, zostawić na chwilę.

0,25 szklanki rosołu wlać do rondelka, dodać masło i podgrzać, gdy tłuszcz się rozpuści dodać jabłka i umyte rodzynki.Podgrzewać przez chwilę, potem zdjąć z ognia.

Żółtko rozetrzeć z cukrem (jak na kogel-mogel), wsypać do niego bułkę tartą i wymieszać. Dodać do rondla z rosołem, dokładnie wymieszać. Masa powinna być ręsta, jeśli jest za rzadka, można dodać więcej bułki.

Gotowym nadzieniem smarujemy filety, zwijamy w roladki, spinamy wykałaczką.




Smażymy na gorącym oleju, na złoty kolor, po czym zdejmujemy z patelni.



Mąkę, estragon i pół łyżeczki przyprawy do mięsa łączymy, dodajemy do tłuszczu ze smażenia roladek i chwilę zasmażamy, następnie dodajemy rosół i mieszamy, tak, żeby sos był gładki, dodajemy roladki i ewentualnie resztę nadzienia (jeśli zostało).

Całość dusimy pół godziny.


Zdjęcie niestety nieciekawe, ale smak niesamowity :)

16 komentarzy:

  1. Gratuluję ,po degustacji przepisu jestem pewna że musi smakować i w ogóle fajny pomysł na to nadzienie z tym koglem-moglem:)Wypróbuję przy najbliższej okazji.Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. No to ja czekam na relację ze spotkania z p. Ewą :-) A wiesz już kiedy będzie pogram na antenie? Chętnie obejrzę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratulacje! Roladki wyśmienite, a kiedy emisja programu?.

    OdpowiedzUsuń
  4. Roladki wyglądają bardzo smakowicie:) ...a Ty daj znać kiedy będzie program:). Mój przepis również przypadł na początku tego roku pani ewie:) ...ale u mnei obyło się bez kamer (na szczęście, bo wstydliwa jestem ....przed kamerą:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratulacje !!! Bardzo lubię oglądać Ewę i sama mam sporo jej przepisów, które testuję. A roladki kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  6. gratuluje:) a takie danie na pewno smakuje super:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratulacje! Czekam niecierpliwie na relację :) Nie dziwię się, że przepis został doceniony, cudowne połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  8. dziękuję serdecznie za miłe komentarze, jutro postara się dodać relację, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychotka te roladki :)
    pozdrawiam :) Ren

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo bym prosiła o przepis na mieszanke przypraw. Wioletta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja oprócz estragonu używam przyprawy do mięs knorr, w programie, ze względu na to, że nie mogą reklamować konkretnych marek użyto: majeranku, tymianku, estragonu, papryki słodkiej i chili

      Usuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam i polecam coś innegoni pysznego:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. I don't even know the way I finished up here, but I assumed this submit used to be good. I do not recognise who you might be however definitely you are going to a well-known blogger should you aren't already.
    Cheers!
    My webpage :: http://www.partygalleries.com

    OdpowiedzUsuń
  14. NIE ZNAM PIĘKNIEJSZEJ KOBIETY .................

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz