środa, 12 października 2011

ciasto pierogowe

Całe życie myślałam, że wykonanie ciasta na pierogi jest bardzo trudne (u nas w domu zawsze zajmuje się tym mój mąż), okazuje się jednak, że nie taki wilk straszny...
 
potrzebne składniki:

1 kg mąki,
2 jajka,
0,5 litra gorącej wody,
4 łyżki oliwy,
sól.
 
 Mąkę zaparzamy gorącą wodą, dodajemy jajka, oliwę i sól zagniatamy ciasto (może się okazać, że ciasto jest zbyt rzadkie, wtedy dodajemy więcej mąki). Dzielimy je na 4-5 części i partiami rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką okrągłe placuszki, nakładamy farsz i zlepiamy.





2 komentarze:

  1. Ciekawe. Ja też zaparzam mąke, ale bez jajek - z odrobina oleju i wałkuje po ostudzeniu. Sprawdza się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedyś na pewno spróbuję zrobić bez jajka i porównam efekt

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz