czwartek, 6 lutego 2014

bezy waniliowe i kawowe

Nie wiem dlaczego, ale całe życie myślałam, że zrobienie bezików jest trudne. Kilka dni temu zostało mi kilka białek, a że nie lubię niczego wyrzucać postanowiłam zaryzykować i je wykorzystać. Wyszły dokładnie takie jak lubię chrupiące na zewnątrz i odrobinę ciągnące w środku. Po prostu pyszne. Teraz wiem, że to dziecinnie proste i na pewno będę je robić częściej.


potrzebne składniki:

4 białka,
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 szczypta soli,
1 łyżeczka kawy mielonej.

Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszamy i dzielimy pianę na 2 części, do jednej dodajemy kawę i mieszamy.

Pianę nakładamy do szprycy i wyciskamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 1,5-2 godziny w temperaturze 100 stopni. Zostawiamy do wystudzenia w uchylonym piekarniku.




3 komentarze:

dziękuję za komentarz