wtorek, 13 września 2011

pierogi ruskie

to zdecydowanie moje ulubione pierogi. Przypominają mi smak dzieciństwa. Są trochę inne niż klasyczne ruskie, bo nie ma w farszu cebuli, ale tak właśnie robiła je moja Babcia i ja robię tak samo, i podobnie jak babcia podaję je z kwaśną śmietaną. Czy jest coś lepszego?


potrzebne składniki
400g białego sera,
500g ugotowanych ziemniaków,
 składniki i przepis na ciasto TUTAJ
 
 
Ziemniaki i ser przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa (można też użyć praski do ziemniaków), doprawiamy i dokładnie mieszamy


Pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem oleju i gotujemy jeszcze około 2 minuty od wypłynięcia.

Podajemy z kwaśną śmietaną i odrobiną soli.

10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. ja też tak lepię

      Usuń
    2. ślicznie wyglądają a przy tym na pewno się nie rozkleją :)

      Usuń
  2. Ja też najbardziej lubię ruskie. Twoje wyglądają jak należy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ruskie rządzą :D
    Podziwiam tak pięknie zlepione pierogi - cudowna koronkowa robota :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj żesmy się zkumały, tez ostatnio robiłam ruskie, ale daję więcej ziemniaków. A pierogi uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Tyna, Arvén dzięki, starałam się, taką falbankę przy pierogach robiłam po raz pierwszy, zajmuje to więcej czasu ale warto, bo po pierwsze pierogi w gotowaniu na pewno się nie rozlecą, po drugie, ślicznie wygladają

    Shiart ja też i to pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam! to chyba moje ulubione;)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz