Słoiczek tej sałatki dostałam na próbę od mojej koleżanki z pracy Kasi. Bardzo spodobał mi się jej intensywny smak. Jest idealna nie tylko jako dodatek do drugiego dania, ale świetnie nada się do hamburgerów, hot dogów itp.
potrzebne składniki:
3 kg ogórków,
1/2 kg cebuli,
1/2 kg marchewki,
1 szklanka cukru,
3/4 szklanki octu 10%,
200 g koncentratu pomidorowego,
1/2 szklanki oleju,
1 łyżeczka soli,
pół łyżeczki pieprzu.
Ogórki myjemy i szatkujemy (nie obieramy ze skórki), cebulę kroimy w półplasterki.
Ogórki i cebulę łączymy, mieszamy z solą i zostawiamy na 2 godziny.
Marchewkę ścieramy na grubej tarce i dodajemy do odciśniętych z solanki ogórków i cebuli. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.
Wkładamy do słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. (Przed włożeniem do słoików można, ale nie trzeba zagotować)
Pyszne takie sałatki, ja robię bez koncentratu :)
OdpowiedzUsuńSą idealne na zimę :)
UsuńPycha! Bardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuń