Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez sernika i makowca. Moja Teściowa połączyła te dwa pyszne ciasta i dodała do nich masę jabłkową. Czy może być coś lepszego na Święta? Ciasto jest trochę pracochłonne, ale naprawdę warte zachodu.
potrzebne składniki:
na kruche ciasto:
400 g mąki,
3 żółtka,
250 g margaryny
100 g cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki śmietany.
masa makowa:
300 g maku,
200 g cukru,
2 jajka,
kilka kropli aromatu migdałowego.
masa serowa:
0,5 kg zmielonego białego sera,
200 g margaryny,
4 jajka,
200 g cukru,
1 opakowanie budyniu waniliowego.
jabłka:
1 kg jabłek,
200 g cukru,
0,5 szklanki wody,
1 opakowanie galaretka agrestowa lub pomarańczowa.
Z mąki, margaryny, cukru, jajek, śmietany i proszku do pieczenia
zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na pół, Chłodzimy, wałkujemy.
Jeden
placek pieczemy na złoto w temperaturze 180 stopni.
Mak parzymy i trzykrotnie mielimy.
Białka z 2 ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mak i aromat, wylewamy na kruche ciasto (mi warstwa makowa wyszła trochę nierówna, ale następnym razem postaram się bardziej :))
Margarynę
ubijamy z cukrem i jajkami, budyń i
stopniowo ucieramy wszystko z serem, wylewamy na masę makową.
Pieczemy około 1-1,3 godziny, studzimy.
Jabłka ścieramy na tarce.
Wodę
gotujemy z cukrem, dodajemy do nich jabłka, a na koniec galaretkę, wylewamy na ostudzony placek, przykrywamy warstwą upieczonego
kruchego ciasta, polewamy roztopioną czekoladą.
przepis dodałam do akcji
Seromakowce widziałam wiele razy, ale żeby jeszcze jabłecznik w jednym, to nowość dla mnie!
OdpowiedzUsuńmoja Teściowa od lat taki piecze :)
UsuńWygląda bardzo smakowicie :) Mniam...Narobiłaś mi apetytu. Na pewno wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńdaj znać jak smakowało
Usuńpięknie wygląda i tak strasznie apetycznie:) można zaspokoić gusta wszystkich łasuchów:D
OdpowiedzUsuńdokładnie, dla każdego coś miłego :)
Usuńooooooo moje ulubione 3 ciasta w jednym, koniecznie muszę wypróbować;)
OdpowiedzUsuńtrzymam Cię za słowo
UsuńAle pysznie wyglada,jest inspiracja na swieta.
OdpowiedzUsuńdzięki
UsuńTrochę sceptycznie podchodzę do 3w1. Ale w tym przypadku zmieniam zdanie. Bardzoooo apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńdzięki
Usuń1.śmietane do ciasta mamy dać 30%, rozumiem ze to ciasto dzielimy na dwie cześci i osobno je pieczemy>??
OdpowiedzUsuń2.Czy kupie mak zmielony gotowy to juz go parzyc nie muszę? oraz dodajemy dwa białaka, następne do masy dodajemy te dwa zółtka oraz dwa całe jajka?
3.Czy czekamy aż masa jabłkowa z galaretką odstygnie czy odrazu wrzucamy na tą masę serową (czy nic sie nie stanie)? czy na konciec wkładamy do lodówki czy może leżeć sobie??
1. śmietanę daję 18% na jednym blacie ciasta kruchego kładę mak i ser i piekę, drugi blat pieję sam.
Usuń2. jeśli kupisz gotowy mak dodaj tylko 2żółtka i pianę z 2 białek (ewentualnie cukier i aromat migdałowy, ale taka masa makowa jest już zazwyczaj doprawiona)
3 na ser wylewamy gorące jabłka, jeszcze zanim galaretka zacznie wiązać, ja ciasto przechowuję w chłodnym miejscu, nie musi to byc koniecznie lodówka
Uwierzcie mi moja teściowa też piecze ten placek ,i jadąc na świeta zawsze mam nadzieję że ten placek będzie i jest .jest pyszny i tak fajnie nawilgnie to ciasto. Ja w tym roku go będę piekła ,boję się trochę jak spalę te kalorie gdy będę go miała pod ręką to na pewno dużo go zjem.A co tam przecież swięta.POLECAM na 100% pyszny!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńoj tam na pewno spalisz te kalorie, a Boże Narodzenie jest raz w roku więc trzeba korzystać z takich pyszności
Usuńaha moja teściowa daje czerwoną galaretkę wygląda jeszcze fajniej
OdpowiedzUsuńna pewno pięknie wygląda :)
Usuń