potrzebne składniki:
0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej mieszane wieprzowe i wołowe),
o,5 kg białej kapusty,
szklanka kaszy manny,
2 jajka,
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka,
0,5-1l rosołu drobiowego (może być z kostki),
olej do smażenia
Kapustę szatkujemy, solimy i zostawiamy na 40-60 minut żeby puściła sok, następnie odciskamy i kroimy na drobniejsze części.
Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy i dokładnie wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy.
Formujemy spore owalne kotlety.
Smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor.
Następnie przekładamy do garnka i dusimy w bulionie jeszcze 20-30 minut (ja do bulionu dodaję jeszcze łyżkę masła).
Podajemy z sosem pomidorowym. W moim przypadku był to sos z torebki Napoli Knorr (jedyny moim zdaniem pomidorowy sos z torebki naprawdę godny polecenia).
Wygladaja pyszne poproszę jednego
OdpowiedzUsuńAle bym sobie zjadła takiego gołąbeczka :-)
OdpowiedzUsuńproszę bardzo, częstujcie się :)
OdpowiedzUsuńa co to za surówka obok gołabkow?? MAziajka
OdpowiedzUsuńa to najzwyklejsza biała kapusta z majonezem i duuuuuuużą ilością suszonego koperku
Usuńja do bulionu dodaje przecier
OdpowiedzUsuń