niedziela, 11 września 2011

szaszłyki

Te szaszłyki to specjalność mojego męża. Są pyszne.

potrzebne składniki:

1 kg filetów z kurczaka,
0,5 kg wędzonego boczku,
0,5 kg pieczarek,
4 cebule,
olej,
przyprawy: vegeta, przyprawa do grilla, przyprawa do kurczaka

Filety kroimy w kostkę, zasypujemy 2 łyżeczkami przyprawy do kurczaka, mieszamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Boczek i pieczarki kroimy w plastry grubości mniej więcej 0,5 cm, a cebulę w ćwiartki, następnie rozdzielamy jej warstwy, zalewamy 2 łyżkami oleju i zasypujemy 1 łyżką vergety,mieszamy i zostawiamy na jakieś 15 minut.

Składniki nadziewany na patyczki do szaszłyków w dowolnej kolejności i posypujemy przyprawą do grilla. Patyczki dobrze jest namoczyć kilka minut w wodzie, będą wtedy bardziej elastyczne i mniej łamliwe.

Niestety mam tylko zdjęcie nieupieczonych szaszłyków. Te upieczone znikły z talerzy w zadziwiającym tempie

2 komentarze:

  1. Takie już ładnie wyglądają a co dopiero upieczone mmmm :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. są naprawdę dobre, wszystkie składniki idealnie się uzupełniają

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz