Ponieważ ostatnio była pizza, dzisiaj coś bez czego sobie jej nie wyobrażam... sos czosnkowy :)
potrzebne składniki:
4 łyżki majonezu,
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego,
2-3 ząbki czosnku,
sól (lub ewentualnie mini kosteczka czosnkowa knorr jeśli nie mamy pod ręka czosnku).
Majonez mieszamy ze śmietaną, jeśli woliny ostrzejszy sos, dodajemy więcej majonezu, jeśli delikatniejszy - śmietany, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiam (jeśli nie macie czosnku i używacie kosteczki czosnkowej nie dodawajcie soli, sos będzie wystarczająco słony).
Gotowy sos dobrze jest włożyć na chwilę do lodówki (w moim przypadku wkładam go w czasie pieczenia pizzy), ale nie jest to konieczne.
To jest sos który moje dzieci do pizzy połykają ,wypróbować muszę na pewno im zasmakuje:)
OdpowiedzUsuńna pewno, ja używam go też do zapiekanek i do sałatek
OdpowiedzUsuńA ja też umiem sama hihi ;) i do pizzy idealny :-)
OdpowiedzUsuńhehehe dziecinnie prosty i o niebo lepszy niż ze sklepu - prawda?
OdpowiedzUsuńOczywiście że tak !!! sklepowy jest sztuczny,nie ma to jak własnej roboty :-)
OdpowiedzUsuńdokładnie
OdpowiedzUsuń