środa, 7 września 2011

sos czosnkowy

Ponieważ ostatnio była pizza, dzisiaj coś bez czego sobie jej nie wyobrażam... sos czosnkowy :)

potrzebne składniki:

4 łyżki majonezu,
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego,
2-3 ząbki czosnku,
sól (lub ewentualnie mini kosteczka czosnkowa knorr jeśli nie mamy pod ręka czosnku).


Majonez mieszamy ze śmietaną, jeśli woliny ostrzejszy sos, dodajemy więcej majonezu, jeśli delikatniejszy - śmietany, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiam (jeśli nie macie czosnku i używacie kosteczki czosnkowej nie dodawajcie soli, sos będzie wystarczająco słony).

Gotowy sos dobrze jest włożyć na chwilę do lodówki (w moim przypadku wkładam go w czasie pieczenia pizzy), ale nie jest to konieczne.

6 komentarzy:

  1. To jest sos który moje dzieci do pizzy połykają ,wypróbować muszę na pewno im zasmakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno, ja używam go też do zapiekanek i do sałatek

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja też umiem sama hihi ;) i do pizzy idealny :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. hehehe dziecinnie prosty i o niebo lepszy niż ze sklepu - prawda?

    OdpowiedzUsuń
  5. Oczywiście że tak !!! sklepowy jest sztuczny,nie ma to jak własnej roboty :-)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz