potrzebne składniki:
na biszkopt:
0,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 niepełna szklanka cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 krople aromatu migdałowego,
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią ale może też być cukier waniliowy chociaż ja jakiś czas temu dostałam od firmy Kotanyi taki z prawdziwą wanilią i od tej pory tylko taki kupuję,
1 łyżeczka octu,
2 łyżki wody
reszka składników:
1 kg jabłek,
3 szklanki wody,
0,5 szklanki cukru,
1 łyżeczka cynamonu
2 budynie waniliowe,
300g płatków migdałowych
2 łyżki miodu,
3 łyżki cukru,
100g masła.
Z podanych składników przygotowujemy ciasto biszkoptowe. pieczemy w standardowej, prostokątnej blasze. Zostawiamy do wystygnięcia.
Kiedy biszkopt już jest w piekarniku obieramy jabłka, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki, następnie gotujemy w 3 szklankach wody z dodatkiem 0,5 szklanki cukru. Kiedy lekko zmiękną odcedzamy je, ale wody nie wylewamy.
Na wodzie z gotowania jabłek przygotowujemy budyń, dodajemy do niego łyżeczkę cynamonu.
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy do niego 2 łyżki cukru i 2 łyżki miodu, kiedy składniki się połączą dodajemy płatki migdałowe i mieszamy.
Na biszkopcie układamy jabłka, wylewamy na nie budyń i dokładnie go rozprowadzamy, na budyniu układamy równą warstwę płatków migdałowych z masłem i miodem.
Ciasto wkładamy jeszcze na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z włączoną tylko górną grzałką
Daje drugi kom:)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho..gratuluje mena:)
hehe ma się to szczęście co?
UsuńSuper ciacho..gratuluje mena:)
OdpowiedzUsuńSzukam szukam a w słowniku języka POLSKIEGO określenie
MENA nie występuje - czyżby był nowy słownik .
Ludzie czy obywatele innych krajów używają polskich słów np w BBC . a zobaczcie co się dzieje w TV polskiej.