Pomysł na tą szarlotkę zaczerpnęłam z programu "słodki biznes" wprawdzie przepis na biszkopt nie był podany, bo to tajemnica zakładu, ale i tak postanowiłam zrobić go po swojemu :)
potrzebne składniki:
4 jajka,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
2 łyżki wody,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
2 łyżki wody,
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią od kotanyi,
2 łyżeczki przyprawy do jabłecznika,
około 1 kg jabłek,
2 łyżeczki przyprawy do jabłecznika,
spora garść brązowego cukru,
50 g masła
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy z cukrem, żółtka mieszamy z octem, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do ubitych białek dodajemy stopniowo resztę składników (wodę na końcu) i delikatnie mieszamy.
masę wylewamy na okrągłą tortownicę.
Jabłka myjemy obieramy ze skórek, przecinamy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w plastry następnie układamy na cieście, posypujemy przyprawą do jabłecznika i
cukrem brązowym następnie układamy na nich opiłki masła pieczemy około
25 minut w temperaturze 180 stopni
ciekawa, nie znałam takiem
OdpowiedzUsuńja też w tym programie po raz pierwszy o niej usłyszałam, trzeba tylko pamiętać, żeby dodać sporo jabłek, bo inaczej biszkopt będzie za suchy
OdpowiedzUsuńJuliusz Cezar: "Żeby życie miało smaczek, raz dziewczynka, raz chłopaczek"
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho!
a dziękuję Beatko :)
UsuńTe jablka tak sie zatopily w ciescie? Bo w cale ich nie widac na zdjeciu... mhm... Przepis wyglada ciekawie :)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście, jabłka się zatopiły w cieście
Usuńwygląda super, musi być pyszne...:>
OdpowiedzUsuńi jest super, jeśli się lubi jabłka i cynamon :)
UsuńTAKĄ SZARLOTKĘ PIEKE PONAD 30 LAT. PRZEPIS MIAŁAM Z NIEMIECKIEJ "BURDY". ZAMIAST PRZYPRAW DO JABŁECZNIKA DODAJE: CYNAMON, GAŁKĘ MUSZKAT.,SOK Z CYTRYNY I OTARTĄ SKÓRKĘ CYTRYNOWĄ. W MOIM DOMU JEST BARDZO LUBIANA. POLECAM.
OdpowiedzUsuńwłaśnie w przyprawie do jabłecznika jest cały ten zestaw :)
UsuńTo bardzo stary przepis i bardzo popularny w krajach europy zach. Ciasto bardzo smaczneeee !!!
OdpowiedzUsuńdziękuję za informacje, właściwie niewiele o tym cieście wiem :)
Usuń