wtorek, 25 września 2012

szybka surówka z pora

Dziś pomysł na kolejna ekspresową surówkę (takie lubię najbardziej). Łączą się w niej słodkie jabłka, ostry por i mój ulubiony lekko kwaśny majonez.

potrzebne składniki:

2 średnie pory (używamy tylko białej części),
2 jabłka,
4-5 łyżek majonezu,
sól i pieprz do smaku.

Pora przecinamy wzdłuż na pół, myjemy i kroimy w półplasterki, następnie parzymy.

Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na grubej tarce.

Jabłka i pory łączymy, doprawiamy, dodajemy majonez i dokładne mieszamy.


6 komentarzy:

  1. Pora z majonezem nie próbowałem :) Ale kiedyś u mnie w domu popularna była bardzo prosta surówka z pora ze śmietaną, przygotowana jak mizeria, tylko że z porem :) Też jest pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię, ale mieszam majonez z jogurtem naturalnym i dodaję kukurydzę z puszki - jej słodycz idealnie komponuje się z ostrością pora. Ale taką jak Twoja też uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to akurat przepis mojej Mamy :) a z kukurydzą koniecznie muszę spróbować :)

      Usuń
  3. Zrobiłam ją na obiadek ale dodałam jogurt grecki z Lidla,ekstra gęsty i surówka wyszła super:)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz