Dziś pomysł na kolejna ekspresową surówkę (takie lubię najbardziej). Łączą się w niej słodkie jabłka, ostry por i mój ulubiony lekko kwaśny majonez.
potrzebne składniki:
2 średnie pory (używamy tylko białej części),
2 jabłka,
4-5 łyżek majonezu,
sól i pieprz do smaku.
Pora przecinamy wzdłuż na pół, myjemy i kroimy w półplasterki, następnie parzymy.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na grubej tarce.
Jabłka i pory łączymy, doprawiamy, dodajemy majonez i dokładne mieszamy.
Pora z majonezem nie próbowałem :) Ale kiedyś u mnie w domu popularna była bardzo prosta surówka z pora ze śmietaną, przygotowana jak mizeria, tylko że z porem :) Też jest pycha :)
OdpowiedzUsuńna pewno pyszna, muszę kiedyś spróbować :)
UsuńBardzo lubię, ale mieszam majonez z jogurtem naturalnym i dodaję kukurydzę z puszki - jej słodycz idealnie komponuje się z ostrością pora. Ale taką jak Twoja też uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńto akurat przepis mojej Mamy :) a z kukurydzą koniecznie muszę spróbować :)
UsuńZrobiłam ją na obiadek ale dodałam jogurt grecki z Lidla,ekstra gęsty i surówka wyszła super:)
OdpowiedzUsuńbardzo się ciesz, że Ci smakowała :)
Usuń