potrzebne składniki:
0,5 główki białej kapusty,
0,5 kg mięsa mielonego,
1 por,
4 marchewki,
0,5 małego selera,
2 pietruszki,
2 cebule,
600 ml przecieru pomidorowego,
0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego,
2 l bulionu,
0,5 szklanki ryżu,
sól, pieprz, cukier, kminek ziele angielskie, liść laurowy, czosnek granulowany, słodka i ostra papryka,
1 łyżka oleju.
Warzywa obieramy i myjemy, cebulę kroimy w drobną kostkę, pora w półplasterki, marchew, pietruszkę i selera ścieramy na grubej tarce.
Warzywa smażymy na oleju w dużym rondlu, gdy zmiękną dodajemy mięso i chwilę razem dusimy.
Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną w dość drobną kostkę kapustę, przyprawy solą, pieprzem, cukrem, liściem laurowym i zielem angielskim, gotujemy do momentu, aż kapusta zmięknie. Następnie dodajemy ryż i gotujemy kolejne 15 minut. Na końcu dodajemy przecier i koncentrat, doprawiamy papryką słodką i ostrą i odrobiną kminku.
Można posypać pietruszką.
ja bardzo lubię rozwalone gołąbki :)
OdpowiedzUsuńja lubię każde :)
UsuńUwielbiam gołąbki, więc taka zupa na pewno by mi zasmakowała :D
OdpowiedzUsuńw takim razie musisz spróbować :P
Usuń