wtorek, 10 kwietnia 2012

tofficzek - niebo w gębie

no i po raz kolejny muszę się pochwalić, to ciasto zachwyciło moją teściową :)

potrzebne składniki: 

1 biszkopt z 4 jajek (lub paczka prostokątnych herbatników, wtedy jest o wiele szybciej),
2 duże paczki prostokątnych krakersów (lub 4 małe),
1 litr mleka,
1 opakowanie cukru pudru, 
1 szklanka mąki krupczatki,
2 żółtka,
2 łyżki margaryny,
1 puszka masy kajmakowej (lub mleko skondensowane słodzone),
0,5 litra śmietany 30%,
1 opakowanie cukru waniliowego, 
0,5 szklanki cukru pudru,
1 opakowanie płatków migdałowych,
20g czekolady startej na tarce,
2-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 0,5 szklanki wody,

Zaczynamy od biszkoptu, ja zwykle piekę go dzień wcześniej biszkopt taki jak tutaj (tylko z 4 nie 8 jaj)
jeśli ktoś z was ma 2 lewe ręce do pieczenia biszkopt można zastąpić najzwyklejszymi herbatnikami 

Na dnie blachy układamy biszkopt (lub wykładamy ją herbatnikami). 

Następnie bierzemy się za przygotowanie budyniu. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, oraz odrobiną mleka (około 4 łyżki) resztę mleka gotujemy z tłuszczem, przed zagotowaniem dodajemy masę jajeczną i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy krupczatkę i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania masy (mogą porobić się grudki)

Zdejmujemy masę z palnika i miksujemy, gorącą masę wylewamy na biszkopt (lub herbatniki) i układamy na niej warstwę krakersów.

Na krakersach rozsmarowujemy masę kajmakową (lub ugorowane mleko skondensowane), a na nim jeszcze jedną warstwę krakersów.

Śmietanę ubijamy na sztywno następnie dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, miksujemy.

Stopniowo dodajemy ostudzoną żelatynę , delikatnie mieszamy, żeby śmietana nie opadła ani się nie zważyła.

Śmietanę rozsmarowujemy na drugiej warstwie biszkoptów, posypujemy tartą czekoladą i płatkami migdałów i wstawiamy na parę godzin do lodówki 


6 komentarzy:

dziękuję za komentarz