Znudziły się Wam klasyczne pierogi ruskie? Zastąpcie biały ser bryndzą. Efekt jest nieziemski.
potrzebne składniki:
Ciasto:
1 kg mąki,
2 jajka,
szczypta soli,
1 łyżka oleju
1 szklanka gorącej wody.
Farsz:
250 g bryndzy,
8 ziemniaków,
1 cebula,
suszony czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz,
1 łyżka masła.
Ugotowane ziemniaki wraz z bryndzą mielimy, dodajemy podsmażoną na maśle cebulkę, doprawiamy.
Farsz dokładnie wyrabiamy.
Do mąki dodajemy sól i jajka, chwilę zagniatamy, gdy jajka połączą się z mąką zaparzamy ciasto gorącą wodą i wyrabiamy, aż zrobi się miękkie i elastyczne. Zostawiamy je na chwilę aby gluten zaczął pracować.
Ciasto wałkujemy, wycinamy kłóka, nakładamy farsz i sklejamy.
Gotujemy w osolonej wodzie przez 7 minut od wypłynięcia.
I jemy :)
Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńi były pyszne :)
UsuńMmm ciekawy pomysł :> A właśnie taka bryndza leży u mnie w lodówce i czeka :D Super pierogi!
OdpowiedzUsuńwięc koniecznie musisz ją wykorzystać
Usuń