wtorek, 17 listopada 2015

pierogi z bryndzą

Znudziły się Wam klasyczne pierogi ruskie? Zastąpcie biały ser bryndzą. Efekt jest nieziemski.



potrzebne składniki:

Ciasto:

1 kg mąki,
2 jajka,
szczypta soli,
1 łyżka oleju
1 szklanka gorącej wody.

Farsz:

250 g bryndzy,
8 ziemniaków,
1 cebula,
suszony czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz,
1 łyżka masła.

Ugotowane ziemniaki wraz z bryndzą mielimy, dodajemy podsmażoną na maśle cebulkę, doprawiamy.

Farsz dokładnie wyrabiamy.


Do mąki dodajemy sól i jajka, chwilę zagniatamy, gdy jajka połączą się z mąką zaparzamy ciasto gorącą wodą i wyrabiamy, aż zrobi się miękkie i elastyczne. Zostawiamy je na chwilę aby gluten zaczął pracować.

Ciasto wałkujemy, wycinamy kłóka, nakładamy farsz i sklejamy.




Gotujemy w osolonej wodzie przez 7 minut od wypłynięcia.




I jemy :)



4 komentarze:

dziękuję za komentarz