Dzik jest dziki, dzik jest zły, dzik ma bardzo ostre kły, kto spotyka w lesie dzika ten na drzewo zaraz zmyka. Jeśli jednak spotkacie mięso z dzika w sklepie, koniecznie je kupcie i zróbcie ten pyszny, aromatyczny gulasz
potrzebne składniki:
1 kg mięsa z dzika,
1 l czerwonego półsłodkiego wina,
6 marchewek,
4 cebule,
2 pory,
1/4 selera,
3 ziarna jałowca,
4 ziarna ziela angielskiego,
4 liście laurowe,
10 ziarenek pieprzu,
czerwona czubrzyca, pieprz, sól, czosnek granulowany,
1 łyżka octu,
2 łyżki smalcu.
200 ml śmietany,
1 łyżka mąki
Mięso myjemy, wycieramy, kroimy w kostkę, przyprawiamy, wkładamy do zamykanego pojemnika.
3 marchewki, selera, pora, 2 cebule kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do naczynia z mięsem, zalewamy 1 szklanką wina, dodajemy ocet, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego i 3 ziarna jałowca.
Zostawiamy w lodówce na przynajmniej 12 godzin.
Po upływie 12 godzin mięso wyławiamy z marynaty, wycieramy do sucha, i smażymy w dużym rondlu na złoto na gorącym tłuszczu.
Marchew kroimy w plasterki, cebulę i pora w półplasterki, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, podlewamy szklanką wina i dusimy wraz z mięsem do miękkości. Cały czas kontrolujemy poziom płynu, jeśli za dużo odparuje dolewamy więcej wina. Dusimy około godzinę.
Śmietanę mieszamy z mąką, hartujemy, dodajemy do gulaszu. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem.
Na zdjęciu knedle w towarzystwie 2dwóch sosów. Esencjonalnego sosy z dzika i łagodnego sosu z maślaków. Bo co pasuje lepiej do dzika niż grzyby leśne?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za komentarz