czwartek, 5 listopada 2015

murzynek

Mój kolejny kulinarny pierwszy raz... Pewnie nie uwierzycie ale nigdy w życiu nie robiłam murzynka :P

potrzebne składniki:

250g masła lub margaryny,
1,5 szklanki cukru,
0,5 szklanki wody,
2 szklanki mąki,
4 jajka,
4 łyżki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

W rondelku podgrzewamy wodę z cukrem, kiedy cukier się rozpuści dodajemy margarynę i kakao.  Gotujemy ciągle mieszając do momentu aż składniki się połączą a masa zgęstnieje. Zostawiamy do wystygnięcia.

Odkładamy pół szklanki masy kakaowej, będzie potrzebna na polewę.

Resztę masy miksujemy z jajkami i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.

Masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i wytłuszczonej keksówki. Pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni przez 45-60 minut. Zostawiany do wystygnięcia polewamy resztą masy kakaowej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za komentarz