Na wielu stołach pojawią się dziś rogale świętomarcińskie. U nas też są rogale, ale zwykłe, drożdżowe, jedne z nadzieniem makowym, drugie z marmoladą. Chciałam zrobić tradycyjne poznańskie rogale, ale... nie czułam się na siłach... To całe wałkowanie ciasta półfrancuskiego... to chyba nie dla mnie... A jeszcze ta megasłodka masa... Może kiedyś się przekonam a dziś zapraszamy Was na puszyste i mięciutkie rogaliki drożdżowe :)
potrzebne składniki:
1 kg mąki,
100 g drożdży,
500 ml mleka,
5 jaj,
0,5 szklanki oleju,
6 łyżek cukru, szczypta soli.
rogaliki Magdy - nadzienie - masa makowa z puszki - do ozdoby lukier i kandyzowana skórka pomarańczy i limonki.
rogaliki Marcina nadzienie - konfitura z róży - do ozdoby cukier puder.
A więc bierzemy się do roboty. W czasie kiedy Marcin pojechał na zakupy ja wzięłam się za rozczyn.
Mleko delikatnie podgrzewany, dodajemy 3 łyżki cukru, trochę mąki i rozkruszone drożdże. Miskę z rozczynem wkładamy do innej. większej z ciepłą wodą, wtedy rozczyn ładniej wyrośnie.
3 żółtka (białek nie wyrzucamy, przydadzą się później) i 2 całe jajka miksujemy z resztą cukru i solą, dodajemy mąkę, rozczyn olej i zagniatamy. Ciasto zostawiamy pod ściereczką w ciepłym miejscu i zostawiamy na około godzinę aż podwoi objętość.
Ciasto wałkujemy na kształt zbliżony do prostokąta i wycinamy trójkąty i tym już zajął się Marcin.
Na każdym trójkącie układamy sporą łyżeczkę marmolady, lub smarujemy masą makową.
A następnie zwijamy
układamy na blasze wyłożonej wytłuszczonym papierem do pieczenia i smarujemy resztą białka
pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut (do zezłocenia)
Rogaliki z marmoladą posypujemy pudrem
a te z makiem studzimy , polewany lukrem i ozdabiamy skórką z pomarańczy i limonki
Apetycznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńa dla Marcina najlepsze życzenia imieninowe!
dzięki za życzenia
Usuń