środa, 14 maja 2014

zupa gulaszowa

Kilka dni temu wyskoczyliśmy na obiadek do Wilczyńca.  Mąż zamówił zupę gulaszową i pierogi i od tego czau męczył mnie żeby zrobić gulaszową w domu. Uległam, zrobiłam i wyszło pysznie.

potrzebne składniki:

700 g łopatki wieprzowej lub wołowiny,
2 spore czerwone papryki,
500 g pieczarek,
2 duże cebule,
2 ząbki czosnku,
3 marchewki,
2 pomidory,
5 dużych ziemniaków,
1,5-2l bulionu warzywnego,
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
słodka i ostra papryka,  sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek,
0,5 szklanki ulubionego wina,
smalec do smażenia.

Paprykę myjemy, formę do pieczenia wykładamy pergaminem, umieszczamy na niej paprykę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 30 minut. Następnie wkładamy do foliowego worka i czekamy aż ostygnie. Następnie obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

Mięs kroimy w grubą kostkę i obsmażamy na gorącym tłuszczu. Powinno być mocno zrumienione. Przekładamy do rondla a na patelnię wlewamy wino i "czyścimy" nim patelnię.

Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę, gotujemy w bulionie.

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę,szklimy na smalcu, dodajemy pokrojoną paprykę i chwilę obsmażamy, następnie dodajemy słodką i ostrą paprykę, a kiedy się przesmaży dodajemy do garnka z mięsem. Patelnię czyścimy odrobiną bulionu, który też dodajemy do garnka.

Pieczarki kroimy w półplastermi i obsmażamy na gorącym tłuszczu. Dodajemy do mięsa.

Na koniec dodajemy ziemniaki z marchewką i bulionem, koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotujemy jeszcze około pół godziny.











6 komentarzy:

  1. Zupa gulaszowa obłęd :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. to u mnie inaczej strogonow zamiast lopatki daje pierś z kurczaka,ale bez ziemniaków reszte skladników ta sama.Pycha;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do strogonowa dodaję jeszcze śmietanę i korniszona :)

      Usuń

dziękuję za komentarz