Jakiś czas temu kupiłam sobie nowe foremki na galaretki. Sprawdziły się idealnie, galaretki wyglądały ślicznie. Jak smakowały? Nie wiem, bo za golonką nie przepadam, ale mój mężczyzna twierdzi, że były pyszne.
potrzebne składniki:
3 golonki wieprzowe,
4 duże marchewki,
1 spory por,
2 cebule,
6 ziarenek pieprzu,
2 zirenka ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
sól do smaku,
1 łyżka żelatyny
puszka groszku.
Golonki myjemy, marchew, pora icebulę obieramy i myjemy. wszystkie składniki wkładamy do garnka i zalewamy wodą (tak, żeby zakryła mięso). Kiedy wywar się zagotuje zbieramy szumowiny i dodajemy pieprz, liść laurowy i zile angielskie, solimy.
Gotujemy długo, 3-4 godziny na malutkim ogniu (jak rosół). Mięso powinno być mięciutkie.
Golonki wyjmujemy z wywaru, obieramy ze skóry i kroimy. Marchew kroimy w kostkę.
Mięso, marchew i odsączony groszek mieszamy, wkładamy do foremek.
Wywar przelewamy przez sitko, żeby był klarowny, doprowadzamy do wrzenia (ewentualnie można jeszcze doprawić) i dodajemy żelatynę. Następnie zalewamy nim mięso i warzywa. Zostawiamy do stężenia.
Lubię zimne nóżki czy galart jak mówi mój W. chętnie jedną taką bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że już ich nie ma, bo chętnie bym Cię poczęstowała.
UsuńW nóżkach jest naturalna żelatyna, więc nie ma potrzeby jej dodawać. Po wyrzuceniu skóry i tłuszczu mało tam mięska - dodaję do gotowania kawałek szynki.
OdpowiedzUsuńWiem,że jest, ale zawsze dodaję odrobinę żelatyny,żeby szybciej związała
Usuńpozatym te galaretki sa na golonkach, w golonce jest wiecej miesa niz w nozkach. Bardzo ladne zdjecie ;-)
OdpowiedzUsuńdokładnie :) a poza tym jest i marchewka i groszek, myślę, że nie a sensu przedobrzać.
UsuńHi-hi-hi pychotka
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńA gdzie czosnek?!?... W galarecie wieprzowej MUSI być czosnek! (2 - 3 ząbki przeciśnięte przez praskę i dodane na samym końcu, bez gotowania).
OdpowiedzUsuńP.S. Skąd się bierze takiego cudnego, mruczącego kotka?!?... Błagam, zdradź!
OdpowiedzUsuńHmmmm nigdy czosnku nie dodawałam.... muszę spróbować. A kotka mam stąd: http://www.profilestyling.com/Toy_cat.asp
UsuńJa mam 2,70 kg golonek z kością to ile na taką ilość żelatyny ?
OdpowiedzUsuńWywar z golonki sam w sobie ma sporo zelatyny.mysle ze 2 lyzki powinny wystarczyc
Usuńja to miele taka stara maszynka razem ze skora ale nie za duzo troche i niebo wgebie
OdpowiedzUsuńi takie zmielone mięso dajesz do galarety?
Usuń37 year-old Environmental Tech Adella Royds, hailing from Bow Island enjoys watching movies like Aziz Ansari: Intimate Moments for a Sensual Evening and Geocaching. Took a trip to Himeji-jo and drives a Sierra 3500. Wypisz swoj adres url
OdpowiedzUsuń