środa, 21 listopada 2012

ekspresowe muffinki advocatowe

Zdarza Wam się tak, że dzwonią do Was znajomi a wy nie macie kompletnie nic na poczęstunek, czasem wystarczy dosłownie kilka produktów i dobry pomysł. Tak właśnie powstały te muffinki

potrzebne składniki:

1,5 szklanki maki,
0,5 szklanki cukru,
0,3 szklanki maku,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody,
0,5 szklanki mleka,
0,5 szklanki advocata,
0,3 szklanki oleju

do przybrania:

100ml śmietany 30%,
1 opakowanie cukry waniliowego
1-2 brzoskwinie z puszki.

Jak w przypadku każdych muffinek w osobnych miskach mieszamy składniki stałe i ciekłe, następnie łączymy zawartość obu misek i całość miksujemy.

Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, które następnie wypełniamy do 3/4 wysokości, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym, brzoskwinie kroimy w plasterki.

Kiedy muffinki przestygną dekorujemy je bitą śmietaną i brzoskwinią






7 komentarzy:

  1. Muffinki na niezapowiedziany nalot najlepsze:) Rach ciach i gotowe:) Pysznie wyglądają, ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, pół godziny i już masz coś pysznego dla gości

      Usuń
  2. Wyglądają bardzo smakowicie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Adwokatowych nie próbowałam, na pewno są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz