czwartek, 8 listopada 2012

pyszna zdrowa cebulowa

Ostatnio po obejrzeniu jednego z odcinków amerykańskiej wersji Master Chef nabrałam ochoty na  zupę cebulową, a już tak mam, że jak nachodzi mnie na coś ochota po prostu muszę to zrobić, Tak naprawdę nie miałam bladego pojęcia jak się za nią zabrać, wiedziałam tylko, że dobrze jest dodać do niej odrobinę musztardy (tak przynajmniej poradził Gordon Ramsay jednej z zawodniczek). Poszłam za głosem instynktu i powiem Wam, że wyszła niezła, kremowa, aromatyczna i bardzo rozgrzewająca

potrzebne składniki:

10 cebul,
4 łyżki masła,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1,5 litra bulionu droniowego,
100g serka topionego śmietankowego,
50 ml śmietany,
sól, pieprz, imbir, cukier, musztarda.

Cebukę szatkujemy na szatkownicy (plasterki będą cieniutkie i szybciej się uduszą) i podsmażamy na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek, pod koniec smażenia dodajemy musztardę, sól i odrobinę cukru (musimy uważać, aby cebula się nie przypaliła), następnie zalewamy bulionem, wszystko razem gotujemy około 20 minut.

Zupę zdejmujemy z palnika i miksujemy blenderem, potem jeszcze raz zagotowujemy, dodajemy serek topiony, dokładnie mieszamy, żeby dobrze się rozpuścił.

Dodajemy imbir i śmietanę, gotujemy jeszcze jakieś 5 minut i gotowe :)






9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. cebula sama w sobie jest bardzo aromatyczna, a po dodaniu imbiru to po prostu eksplozja smaku :)

      Usuń
  2. Zapowiada się bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowita :) Kremowej cebulowej jeszcze nie robiłem, na razie tylko z cebulą w całości, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to koniecznie musisz spróbować, ja bardzo lubię kremowe zupki

      Usuń
  4. No tak uwielbiam Cię jak tylko coś wymyśle nowego to na całe szczęście znajduję u Ciebie przepis jak to dobrze :) nie muszę testować przepisów z neta tylko u Ciebie mieć sprawdzone i dobre, a jeszcze ta zupa z dodatkiem imbiru brzmi ciekawie, więc jutro dam opinię jak mi zasmakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. No więc fajny przepis dobra zupka ale jednak nie będzie często gościć na moim stole hmm chyba zbyt aromatyczna jak na mnie ;) ale każdemu polecam wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak to już jest z zupą cebulową... a taka z imbirem jest wyjątkowo aromatyczna i albo się ją pokocha albo znienawidzi :)

      Usuń

dziękuję za komentarz