wtorek, 23 grudnia 2014

rolada makowa

Przepis na roladę makową znalazłam w Biedronkowej gazetce i postanowiłam go upiec.
Jak na pierwszy raz z makowym zawijańcem wyszło nieźle. Jak myślicie?

potrzebne składniki:

500 g mąki pszennej,
200 ml mleka,
40 g drożdży,
100 g cukru,
100 g masła,
4 żółtka,
puszka masy makowej.

Na lukier:

1 białko,
kilka kropi soku z cytryny,
1,5 szklanki cukru pudru

Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy łyżkę cukru, mąki i rozcieramy w nim drożdże. Zostawiamy do wyrośnięcia.

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy rozczyn drożdżowy i mąkę i zagniatamy.

Dodajemy stopione przestudzone masło i jeszcze raz zagniatamy.

Zostawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.

Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na prostokąty o grubości 3 mm. Na każdym prostokącie rozsmarowujemy pół puszki maku, zostawiając około 2 cm od brzegu. Następnie zwijamy roladę i podwijamy brzegi pod spód.

Luźno owijamy papierem do pieczenia i wkładamy do keksówek, zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Pieczemy w 190 stopniach przez 30-40 minut.

Po wyjęciu z piekarnika rozcinamy papier i zostawiamy do przestudzenia.

Białko ucieramy z cukrem pudrem i polewamy nim ciepłe rolady.


A ja Wam życzę


Mnóstwa prezentów pod zieloną choinką,

pyszności na wigilijnym stole,

wspaniałej rodzinnej atmosfery,

wypełnionej melodią staropolskich kolęd.



6 komentarzy:

  1. Tobie rownieą najlepsze życzenia:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Madziu wygląda super, aczkolwiek ja za makowcami nie przepadam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też średnio. Mak włazi między zęby ale rolada jest super.

      Usuń
  3. podrzucę przepis mężowi może w końcu nie zrobi zakalca :P

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz