poniedziałek, 15 grudnia 2014

cepeliny

Wiem, już nie raz chwaliłam się, że mam zdolnego męża, ale muszę , po prostu MUSZĘ, pochwalić się raz jeszcze. Kilka dni temu zrobił cepeliny. Mówię Wam, niebo w gębie.

potrzebne składniki:

1 kg ugotowanych, przestudzonych ziemniaków,
0,5 surowych ziemniaków,
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
2 cebule,
1 łyżka smalcu,
2 łyżki masła,
przyprawy: sól, pieprz, czerwona czubryca, czosnek w płatkach.

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, a surowe ścieramy na drobnej tarce (odlewamy nadmiar wody).

Ziemniaki mieszamy z mąką i zagniatamy.

Mięso podsmażamy z cebulą i przyprawami. Studzimy.

Nabieramy niewielką garść ciasta, spłaszczamy na dłoni i nakładamy łyżkę mięsa, Zlepiamy tworząc owalny, wrzecionowaty kształt.

Gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut od wypłynięcia.

Podajemy ze zrumienioną na maśle cebulką lub podsmażonym boczkiem.


6 komentarzy:

dziękuję za komentarz