potrzebne składniki:
naleśniki:
2 jajka,
1 szklanka mleka,
1 szklanka wody,
1,5 szklanki mąki,
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
szczypta soli,
olej do smażenia.
nadzienie serowe:
0,5 kg białego sera,
100 g serka homogenizowanego waniliowego,
2 żółtka,
2 łyżki cukru,
łyżeczka cukru waniliowego,
ewentualnie łyżka śmietany.
Mleko, jajka, mąkę, olej, cukier waniliowy i sól miksujemy, na końcu dodajemy wodę.
Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany, jeśli jest za gęste dodajemy wody, jeśli za rzadkie - mąki.
Ciasto dobrze jest zostawić na jakieś 30 minut, żeby sobie odpoczęło.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej wytłuszczonej patelni.
Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel, dodajemy ser (można go zmielić, lub po prostu rozdrobnić widelcem), serem waniliowy i miksujemy, jeśli masa jest za gęsta dodajemy śmietanę.
Naleśniki smarujemy serem, składamy i podsmażamy na maśle.
pycha:) lubię takie:)
OdpowiedzUsuńJa też :)
Usuń